Har du varit på någon finare middag någon gång? Brukar hända när man ska på bröllop, men kan också hända på större middagar på jobbet, till exempel. Det kan vara på disputationsmiddagar, konferenser och andra högtider. Vissa tycker det är tråkigt, andra trivs som fisken i vattnet, det där är en smaksak. I alla fall brukar det vara mycket god mat, om inte annat. Det brukar vara mycket gott att dricka. Därför tänkte jag här gå igenom vad som är vad när det kommer till de olika dryckerna på finare middagar. OM du som sagt har varit på någon finare middag har du säkert lagt märke till alla olika glas som står framdukade. Vilket glas ska man ta? Hur fungerar det? Här kommer en glasskola från denna blogg om mat:
Alla drycker och deras olika glas
- En aperitif, cocktail eller martini brukar serveras innan maten, på ett lågt glas med fot, alternativt ett lågt tumblerglas (utan fot).
- Har du ett högt och smalt glas på bordet, är det ett glas för Champagne och är till för att skålas med, brukar också vara innan maten, som man skålar i Champagne.
- Den som vill ha läsk, eller kolsyrat vatten brukar då det serverat i ett tumblerglas (utan fot).
- Öl brukar drickas i höga och breda glas, kanske också med ett handtag, ibland. Ofta dricker man mycket öl med skum.
- Snaps och brännvin och asiatiska risviner dricks i mycket små glas antingen med eller utan en liten fot.
- Vitt vin drick ur ett mindre vinglas med fot.
- Rött vin ur ett stort vinglas med fot.
- Portvin, sherry och madeira-vin dricks ur vinglas med fot som är mindre än vinglas för rött och vitt vin.
- Cognac dricks ur ett mindre glas med fot och glaset är avsmalnande upptill.
- Punsch dricks ur mindre glas med litet öra.
- Grappa ska serveras i ett glas som liknar ett vinprovarglas, med skillnaden att den har en längre och smalare hals.
- För likör bör ett litet glas på fot användas.