Så gör du yoga hemma

Vill du komma igång med en bra yoga rutin att göra hemma? Då ska du få lite bra tips på hur du kan komma igång.

Skapa en bekväm plats för din yogaträning

Om du har ett extra rum som du kan ägna åt din yoga, bra! Att ha din yogamatta utrullad och ute hela tiden är verkligen inbjudande.

De flesta av oss måste dock vara mer flexibla och skapa ett utrymme när vi vill öva. Försök hitta en plats där det är lugnt och tyst, med så mycket utrymme runt dig som möjligt. En tom bit vägg kan också vara praktisk eftersom väggen är en stor rekvisita. Om du vill kan det vara trevligt och till och med hjälpsamt att skapa lite stämning med ett ljus eller en rökelsepinne.

Saker som ljus och rökelse är bara extrafunktioner och inte på något sätt nödvändiga för att utöva yoga. Du kan yoga var som helst så länge du har tillräckligt med utrymme runt dig utan risk att stöta på bord, stolar etc. 

Så var kreativ och kom på mattan oavsett vad! Skapa det bästa utrymmet du kan och njut av din träning!

Skaffa dina yogatillbehör

Allt du egentligen behöver är en yogamatta, gärna halkfri. Yogamattmarknaden är enorm men det är värt att betala lite mer för en matta av god kvalitet som passar dina behov och som håller länge. Block är ett bra komplement men de kan bytas ut mot böcker och andra hushållssaker. 

Håll dig säker, förhindra skador

Detta är ett tips utan genvägar. Var alltid uppmärksam på dina gränser och var särskilt uppmärksam på din kropps sårbara områden. Särskilt känsliga områden är knän, höfter, ryggrad och nacke. Om du känner några smärtsamma förnimmelser, justera, mjukna upp, kom ut ur posen om du behöver. Tvinga eller tryck inte.

Värm upp kroppen ordentligt innan du försöker mer avancerade poser och fortsätt att checka in om det känns okej att vara i posering. Var särskilt uppmärksam under övergångar mellan poser eller när du rör dig in eller ut ur poser – dessa är ögonblick med en potentiell risk för skada eftersom vi tenderar att ägna mindre uppmärksamhet åt vår inriktning.

Välj din yogastil/rutin

Vad ska du göra när du ligger på mattan? Den första frågan att ställa är... "Vad behöver min kropp och själ?"

Något aktivt som Vinyasa Flow, för att få juicerna att flöda eller något mer mjukt och återställande, för att lugna din kropp och själ? Ju mer du yogar, desto mer lär du dig effekterna av olika praktiker och desto mer lär du dig att känna igen vad din kropp och själ behöver vid olika tidpunkter.

Om du väljer en onlineklass ska du inte fastna i att läsa för många klassbeskrivningar. Sinnets natur är att leta efter den perfekta klassen för att lösa allt. Den klassen existerar inte; du måste göra det själv. Du kan också välja att välja ett yogaprogram där man har satt ihop en serie klasser som passar bra ihop.

Med tiden kommer din yogaövning på din matta att lära dig att ge dig mer och mer till det som är. Du kommer att lära dig att sluta stå emot det som är och att sluta försöka förändra saker. Därefter kommer du att kunna tillämpa det perspektivet mer i ditt liv utanför mattan. Friden som kommer av att kunna acceptera det som är kommer att bli stor, jag lovar.

Koppla alltid av med Savasana

Det är verkligen viktigt att ge din kropp tid att koppla av i Savasana efter en yogaträning. Nervsystemet behöver tid för att tillgodogöra sig de fördelar det har fått under träningen. Du kan annars känna dig onödigt fast efter en yogaövning, speciellt efter en intensiv yogaklass.

Utöva yoga regelbundet

Även att träna yoga en gång i veckan är fördelaktigt! Tre gånger i veckan är bra, varje dag är också bra. Vad fungerar för dig? Om det är väldigt viktigt för dig att uppnå mål, så är det mycket bättre att sätta upp ett mål om att träna tre gånger i veckan, att kunna göra det och känna dig stolt över dig själv, än att sätta upp ett mål att träna varje dag och må dåligt om du gör bara tre gånger i veckan. En känsla av misslyckande får dig vanligtvis bara att hoppa över träningarna ännu mer. Så var ärlig, sätt upp realistiska mål och gör vad du kan. En 10 minuters yogaövning är fortfarande en övning och räknas definitivt.

3 Apr 2023

Kläder, mode, färg och form

 

 

Välkommen till denna trendorienterade lilla blogg. Här talar vi om färg, form, kläder, accessoarer och sådan som är härligt. Jag som skriver denna lilla blogg är en levnadsglad, yogautövande, klädälskande tjej i tidiga 20-åren och jag behöver en kanal där jag kan få utlopp för mina tankar och idéer. Mycket av bloggens fokus ligger på kläder och uttryck i olika former, så du som gillar sådant får gärna stanna kvar en stund och kanske lämna en liten kommentar.

Tidigare skrevs denna blogg av Louise, men henne hittar du numera istället på karolinalouise.se.